回复方式:   回复条数 
间隔时间: 分钟
日期限制:
10# 10#
到内地体验一下卡车人的生活,就不会纠结了。

回复 | 使用道具 举报

11# 11#
【原帖由DJ97港于2013-7-25 09:35发表在顶楼

為什麼大大陸的司機見大到進口車好像scania man volvo這些好像見到女人一樣.我想了很久這個問題難道你們的城市沒有進口車還是少??

還有就是為什麼大陸的貨櫃比我們還長?不是標準40或者45尺嗎?

難道大陸不是按照國際標準貨櫃尺寸計算???

原諒我這些60後的老人家不懂就要問的....

我見到新款SCANIA\MAN就會望多兩眼,特別雞乸嘅拉花好有吸引力。
因爲拉得多就賺得多,也罚得多。

12# 12#
【原帖由DJ97港于2013-7-25 09:35发表在顶楼

為什麼大大陸的司機見大到進口車好像scania man volvo這些好像見到女人一樣.我想了很久這個問題難道你們的城市沒有進口車還是少??

還有就是為什麼大陸的貨櫃比我們還長?不是標準40或者45尺嗎?

如果你系內地人你都覺得Special,好似朝陽景生、新登峰嘅雞乸拉花最好睇。香港的斯堪尼亚彩带涂装
如果俾你見到敞篷嘅紅珍珠,你都會望多兩眼。

13# 13#

進口車當然少啦!有幾多人舍得使八九十萬買台進口拖頭?壹半錢可以買國産車+托架+上牌啦!之前香港無國產車買,依家有都好多人買了,50幾萬比雞乸、man、volvo差唔多平一半,比日本車都平二三十萬。

14# 14#

因为大陆关税高到吓死人。自己用根本买得起难返本,加上进口欧洲车比日本仔车修费要贵。多数公司买既多。。
长D咪可以拉多D咯。标准只系中国订既,国际油价便左你有见中国油价便咩?

15# 15#

50铃前泵把,系香港可唔可以订到货啊?各位师兄

16# 16#
【原帖由春天来了于2013-7-25 10:07发表在4楼

按数量进口车大陆跟香港估计差不多,甚至还比你们多。按平均人口拥有进口车数量肯定没有香港人多

差不多?別開玩笑可以嗎大哥?

就過境車已經三萬多輛了全是進口車無論歐洲還是日本計算.過境的國產車數不出30部全是A7而且

17# 17#
【原帖由愛速族于2013-7-25 14:12发表在13楼

進口車當然少啦!有幾多人舍得使八九十萬買台進口拖頭?壹半錢可以買國産車+托架+上牌啦!之前香港無國產車買,依家有都好多人買了,50幾萬比雞乸、man、volvo差唔多平一半,比日本車都平二三十萬。

三-四年班人咪後悔囖..好簡單

18# 18#
【原帖由鹰进潇洒于2013-7-25 17:21发表在14楼

因为大陆关税高到吓死人。自己用根本买得起难返本,加上进口欧洲车比日本仔车修费要贵。多数公司买既多。。
长D咪可以拉多D咯。标准只系中国订既,国际油价便左你有见中国油价便咩?

拉多D?按噸位計算架?唔系按照一個貨櫃去邊度目的地計算架?

所以好少香港車係大陸入油..香港油價好少升

19# 19#
【原帖由DJ97港于2013-7-25 20:36发表在16楼】差不多?別開玩笑可以嗎大哥?   就過境車已經三萬多輛了全是進口車無論歐洲還是日本計算.過境的國產車數不出30部全是A7而且  
我是说大陆的进口车和香港比,毕竟大陆地大物广嘛